Témaindító hozzászólás
|
2008.11.24. 17:03 - |
Beigli
Hozzávalók:
Tészta:
1,5 dl tejföl,
20 g éleszto,
1 tojás
50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy sütőmargarin
porcukor, csipet só
Elkészítése: A tejfölt langyosra melegítjük,
beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztot. 50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat/margarint, megszórjuk a tetejét 5 dkg porcukorral, 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztos tejfölt
és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belole, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hutoszekrénybe rakjuk.
Diótöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
1 vaníliarúd kikapart belseje,
30 dkg porcukor 3/4 dl tejjel elkeverve,
40 dkg darált dió
A cukros tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tuzrol lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra hutjük.
Máktöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
20 dkg porcukor 1 dl vízben felforralva,
20 dkg darált mák
A cukros vizet felforraljuk, majd a tuzrol lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát,
1 citrom reszelt héját és levét, langyosra hutjük.
Gesztenyetöltelék:
50 dkg gesztenyemassza,
rum/rumaroma,
kevés vaníliás cukor,
Mindezt kikeverjük (lehet beletenni mazsolát, reszelt citrom/narancshéjat, narancsaromát)
Túrótöltelék:
50 dkg túró,
ízlés szerint cukor/méz/édesítoszer,
vaníliás cukor,
reszelt citrom- és narancshéj,
mazsola,
1 tojás és 1 tojás sárgája,
Mindezeket összekeverjük /ha nagyon híg, akkor egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt)
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követoen lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével,
elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütopapírral bélelt sütolapra
tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 5 cipóval is. Megkenjük a tetejüket
tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük
tojásfehérjével, és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát surun megszúrkáljuk, hogy ne repedjen szét.
Elomelegített sütoben sütjük kb 40 percet. Az elso 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. Tepsiben hagyjuk kihulni. Jól turi a mélyhutést is.
Megjegyzés:
6 rúd lesz belole. Ha valaki szereti a különlegeset,akkor meg lehet próbálni
pudingos/gyümölcsös töltelékkel is.
2 vaníliás pudingport meg kell fozni 7-8 dl tejjel, majd még forrón belekeverni 1-2 marék apróra vágott aszalt gyümölcsöt (sárgabarack, füge, datolya, szilva stb.), ezzel megkenni a beiglit.
|
[7-1]
Csokis-karamellás szelet
Hozzávalók:
15 dkg porcukor,
4 tojás sárgája
1 dl kávé
8 dkg darált dió
1 csomag sütőpor ( 15 g)
15 dkg finomliszt
1 púpos evőkanál kakaópor ( Holland)
4 tojás felvert habja ( 1 csipet sót teszek bele, amikor felverem!)
A hozzávalókból miután jól kikevertem előmelegített sütőben 200 fokon 30 X 22 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsiben piskótát sütök 15 perc alatt.
Krém:
3 evőkanál étkezési keményítőpor
1 evőkanál kakaópor
10 dkg étcsokoládé
5 dl tejszín
1 doboz "Markomilk" cukrozott sűrített tej ( 397 g/doboz )
fél vanília aroma ( vagy 1 csomag vaníliás cukor)
5 dkg vaj
Elkészítése:
A piskótalapról leveszem a sütőpapírt, kicsit hagyom kihűlni, és visszahelyezem a tepsibe.
Elkészítem közben a krémet:
Az étkezési keményítőport, a kakaóport összekeverem csomómentesre 1 dl tejszínnel, hozzáadom a darabokra tört csokoládét. Folyamatosan kevergetem a gáz fölött. Beleöntöm a maradék tejszínt. Forrásig keverem, majd kislángra veszem, és kb. 5 percig kevergetve sűrűre főzöm. Közben a sűrített tej karamellizálódik. Ezután ráöntöm a tepsiben lévő piskótára. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar összeáll. Tetejét díszíthetjük mandulaforgáccsal. Ezután hideg helyre tesszük. Kb. 3-4 óra múlva már szeletelhető.
Forrás: |
Stahl Judit: Gyors muffinok karácsonyra is!
Almás-diós muffin
A muffin továbbra is az egyik legkedveltebb nyalánkság a háziasszonyok körében. Elkészítése nem igazán bonyolult, alkalomhoz igazítva remekül variálható, és a siker nem marad el.
Hozzávalók:
- 10 dkg dió
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 10 dkg barna cukor
- 20 dkg finomliszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- ˝ kávéskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 citrom
- 25 dkg alma
- 1˝ dl tej
- 10 dkg joghurt
- 1 tojás
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a muffintepsi tizenkét horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A diót pár perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk egy nagy, száraz serpenyőben. Amíg kihűl, a vajat folyósra olvasztjuk a tűzhelyen vagy a mikróban. Visszatérünk a dióhoz: a megadott cukormennyiségből egy evőkanálnyival együtt nem túl finomra megőröljük, és mindegy, hogy ehhez melyik cukorfélét választjuk.
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal és a megőrölt dióval, majd hozzáreszeljük a citrom héját. Az almát megreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán – nyugodtan lehet héjastul –, és a reszeléket meghintjük kevés friss citromlével, hogy ne színeződjön el. Most jönnek a „nedves” hozzávalók: a tejet, a joghurtot, a maradék kétféle cukrot, a tojást és az olvasztott, langyos vajat kézi habverővel összekeverjük egy mérőkancsóban.
3. Összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzáöntjük a „nedves” hozzávalókat, és fakanállal néhány mozdulattal összedolgozzuk őket. Következik a reszelt alma, annak is jár egy-két keverés.
4. A tésztát arányosan szétkanalazzuk a tepsiben, és a muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.
Tizenkét muffin lesz belőle.

|
Biztos finom.  |
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
15 dkg Rama sütőmargarin
15 dkg cukor
5 tojás
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
20 dkg szárított gyümölcs /lehet bármilyen - minél több fajta, annál jobb/
1 citrom reszelt héja
5-5 dkg apróra vágott dió, mogyoró vagy mandula
5 dkg darabolt étcsokoládé
2 evőkanál rum vagy rumaroma
Elkészítés:
1. A szárított gyümölcsöket vágjuk apró darabokra. Keverjük össze a mazsolával, a dióval, és locsoljuk meg a rummal. Tegyük félre állni.
2. A margarint keverjük habosra a cukorral és az 5 egész tojással.
3. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a lereszelt citromhéjjal majd adjuk a vajas masszához. Jó alaposan keverjük össze.
4. A szárított gyümölcsökre szórjunk 2 evőkanál lisztet, és jól forgassuk bele, hogy a gyümölcsök ne süllyedjenek majd le a tészta aljára.
5. Fakanállal keverjük bele a gyümölcsöket a tésztába
6. Nagyon alaposan kivajazott és liszttel kiszórt, hosszúkás sütőformába öntsük bele a tésztát, és előmelegített sütőben /kb. 200 fok/ süssük meg 40 perc alatt.
Még melegen borítsuk ki, majd csavarjuk konyharuhába, amíg kihűl.
Én be szoktam csokimázzal vonni, de nagyon szép, ha még forrón megszórjuk porcukorral... |
Ez nagyon fincsi.  |
Beigli
Hozzávalók:
Tészta:
1,5 dl tejföl,
20 g éleszto,
1 tojás
50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy sütőmargarin
porcukor, csipet só
Elkészítése: A tejfölt langyosra melegítjük,
beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztot. 50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat/margarint, megszórjuk a tetejét 5 dkg porcukorral, 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztos tejfölt
és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belole, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hutoszekrénybe rakjuk.
Diótöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
1 vaníliarúd kikapart belseje,
30 dkg porcukor 3/4 dl tejjel elkeverve,
40 dkg darált dió
A cukros tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tuzrol lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra hutjük.
Máktöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
20 dkg porcukor 1 dl vízben felforralva,
20 dkg darált mák
A cukros vizet felforraljuk, majd a tuzrol lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát,
1 citrom reszelt héját és levét, langyosra hutjük.
Gesztenyetöltelék:
50 dkg gesztenyemassza,
rum/rumaroma,
kevés vaníliás cukor,
Mindezt kikeverjük (lehet beletenni mazsolát, reszelt citrom/narancshéjat, narancsaromát)
Túrótöltelék:
50 dkg túró,
ízlés szerint cukor/méz/édesítoszer,
vaníliás cukor,
reszelt citrom- és narancshéj,
mazsola,
1 tojás és 1 tojás sárgája,
Mindezeket összekeverjük /ha nagyon híg, akkor egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt)
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követoen lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével,
elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütopapírral bélelt sütolapra
tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 5 cipóval is. Megkenjük a tetejüket
tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük
tojásfehérjével, és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát surun megszúrkáljuk, hogy ne repedjen szét.
Elomelegített sütoben sütjük kb 40 percet. Az elso 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. Tepsiben hagyjuk kihulni. Jól turi a mélyhutést is.
Megjegyzés:
6 rúd lesz belole. Ha valaki szereti a különlegeset,akkor meg lehet próbálni
pudingos/gyümölcsös töltelékkel is.
2 vaníliás pudingport meg kell fozni 7-8 dl tejjel, majd még forrón belekeverni 1-2 marék apróra vágott aszalt gyümölcsöt (sárgabarack, füge, datolya, szilva stb.), ezzel megkenni a beiglit.
|
[7-1]
|