Témaindító hozzászólás
|
2008.12.02. 11:42 - |
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
15 dkg Rama sütőmargarin
15 dkg cukor
5 tojás
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
20 dkg szárított gyümölcs /lehet bármilyen - minél több fajta, annál jobb/
1 citrom reszelt héja
5-5 dkg apróra vágott dió, mogyoró vagy mandula
5 dkg darabolt étcsokoládé
2 evőkanál rum vagy rumaroma
Elkészítés:
1. A szárított gyümölcsöket vágjuk apró darabokra. Keverjük össze a mazsolával, a dióval, és locsoljuk meg a rummal. Tegyük félre állni.
2. A margarint keverjük habosra a cukorral és az 5 egész tojással.
3. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a lereszelt citromhéjjal majd adjuk a vajas masszához. Jó alaposan keverjük össze.
4. A szárított gyümölcsökre szórjunk 2 evőkanál lisztet, és jól forgassuk bele, hogy a gyümölcsök ne süllyedjenek majd le a tészta aljára.
5. Fakanállal keverjük bele a gyümölcsöket a tésztába
6. Nagyon alaposan kivajazott és liszttel kiszórt, hosszúkás sütőformába öntsük bele a tésztát, és előmelegített sütőben /kb. 200 fok/ süssük meg 40 perc alatt.
Még melegen borítsuk ki, majd csavarjuk konyharuhába, amíg kihűl. |
[4-1]
Csokoládégolyók
Hozzávalók:
100 g kristálycukor,
4 kanál víz,
80 g csokoládé,
160 g darált mogyoró,
1 kis vanília aroma,
reszelt csokoládé a megforgatáshoz.
Elkészítés:
A kristálycukorra ráöntjük a vizet, és felforraljuk. Beletesszük a megreszelt csokoládét, a darált mogyorót, és a vanília aromát. Jól összekeverjük, a masszából kis golyókat formálunk, és meghempergetjük reszelt csokoládéban, és a kész golyókat minyonpapírba tesszük.
Csoki mellett lehet bármibe forgatni, pl. pörkölt mogyoródarabokba, színes cukorgyöngyökbe, kakaóporba is.
Nagyon mutatós, finom, és egyszerű elkészíteni is. |
Karácsonyfa
A mézet, a cukrot és a margarint egy edényben megolvasztjuk, majd kézmelegre hűtjük. A liszthez hozzáadjuk a mandulát, a sütőport és a mézes fűszerkeveréket, majd összegyúrjuk a mézes-margarinos keverékkel.
A tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Karácsonyfa-papírsablont készítünk a kívánt méretben és formában. Mindegyik fa számára két tésztaformát vágunk ki, az egyiket hosszában kettévágjuk. A maradék tésztából csillagot formázunk a karácsonyfacsúcsra.
A tésztadarabokat sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük és 200 °C-ra előmelegített sütőben. 15-20 percig sütjük. Hűlni hagyjuk. A tojásfehérjét 12,5 dkg porcukorral sűrű mázzá keverjük és habzsákba vagy fóliazsákba töltjük. A mázzal minden egyes fára merőlegesen "ráragasztunk" két fél karácsonyfát oly módon, hogy a fa megálljon.
A karácsonyfák tetejére felragasztjuk a csúcsokat. Megszórjuk a maradék porcukorral és cukorgyönggyel díszítjük.

Hozzávalók:
a tésztához:
5 dkg RAMA margarin
25 dkg méz
10 dkg Koronás Aranybarna cukor, 35 dkg liszt
10 dkg darabolt mandula
1 csomag sütőpor
1 csomag mézes
fűszerkeverék
liszt a nyújtáshoz
a díszítéshez:
1 db tojásfehérje
17,5 dkg Koronás porcukor
cukorgyöngy
Forrás: http://www.origo.hu/adsminisites/rama/karacsony/karacsonyfa.html |
Havas fenyők
Hozzávalók:
(kb. 40 darabhoz)
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 2 tojás
- csipetnyi só
- 5 dkg puha vaj
- 22 dkg porcukor
- 1 evőkanál rum
- 8 dkg finomra darált mandula
- 1 mandulaízű sütőaroma.
Töltelék:
- 10 dkg földimogyoró
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál kakaópor.
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűvös helyen, legalább fél órán át, pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kis fenyőformákat szúrunk ki belőle. Mindegyiket sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben közepes lánggal 5-6 perc alatt világossárgára sütjük.
A töltelékhez a földimogyorót finomra daráljuk, majd a mézzel és a kakaóval simára keverjük. 2-2 kihűlt fenyőkekszet a mogyorókrémmel összeragasztunk, porcukorral meghintjük. Kedvünk - és időnk - szerint cukormázzal is díszíthetjük.
|
Forrás: http://kreativan.hu/recept/havas_fenyok.php |
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
15 dkg Rama sütőmargarin
15 dkg cukor
5 tojás
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
20 dkg szárított gyümölcs /lehet bármilyen - minél több fajta, annál jobb/
1 citrom reszelt héja
5-5 dkg apróra vágott dió, mogyoró vagy mandula
5 dkg darabolt étcsokoládé
2 evőkanál rum vagy rumaroma
Elkészítés:
1. A szárított gyümölcsöket vágjuk apró darabokra. Keverjük össze a mazsolával, a dióval, és locsoljuk meg a rummal. Tegyük félre állni.
2. A margarint keverjük habosra a cukorral és az 5 egész tojással.
3. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a lereszelt citromhéjjal majd adjuk a vajas masszához. Jó alaposan keverjük össze.
4. A szárított gyümölcsökre szórjunk 2 evőkanál lisztet, és jól forgassuk bele, hogy a gyümölcsök ne süllyedjenek majd le a tészta aljára.
5. Fakanállal keverjük bele a gyümölcsöket a tésztába
6. Nagyon alaposan kivajazott és liszttel kiszórt, hosszúkás sütőformába öntsük bele a tésztát, és előmelegített sütőben /kb. 200 fok/ süssük meg 40 perc alatt.
Még melegen borítsuk ki, majd csavarjuk konyharuhába, amíg kihűl. |
[4-1]
|