Versek mesék
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Versek
 
Mesék
 
Prózák
 
Haikuk
 
Portálom vendégei
Indulás: 2007-12-12
 
Fórum
Fórumok : Fórum : Sütemények, édességek Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
Bea

2008.11.24. 17:03 -
Beigli 
Hozzávalók:
 
Tészta:
 
1,5 dl tejföl,
 
20 g éleszto,
 
1 tojás
 
50 dkg liszt
 
25 dkg vaj vagy sütőmargarin
 
porcukor, csipet só

Elkészítése: A tejfölt langyosra melegítjük,
beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztot. 50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat/margarint, megszórjuk a tetejét 5 dkg porcukorral, 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztos tejfölt
és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belole, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hutoszekrénybe rakjuk.
 
Diótöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
1 vaníliarúd kikapart belseje,
30 dkg porcukor 3/4 dl tejjel elkeverve,
40 dkg darált dió
A cukros tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tuzrol lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra hutjük.
 
Máktöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
20 dkg porcukor 1 dl vízben felforralva,
20 dkg darált mák
A cukros vizet felforraljuk, majd a tuzrol lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát,
1 citrom reszelt héját és levét, langyosra hutjük.
 
Gesztenyetöltelék:
50 dkg gesztenyemassza,
rum/rumaroma,
kevés vaníliás cukor,
Mindezt kikeverjük (lehet beletenni mazsolát, reszelt citrom/narancshéjat, narancsaromát)
 
Túrótöltelék:
50 dkg túró,
ízlés szerint cukor/méz/édesítoszer,
vaníliás cukor,
reszelt citrom- és narancshéj,
mazsola,
1 tojás és 1 tojás sárgája,
Mindezeket összekeverjük /ha nagyon híg, akkor egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt)
 
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követoen lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével,
elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütopapírral bélelt sütolapra
tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 5 cipóval is. Megkenjük a tetejüket
tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük
tojásfehérjével, és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát surun megszúrkáljuk, hogy ne repedjen szét.
Elomelegített sütoben sütjük kb 40 percet. Az elso 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. Tepsiben hagyjuk kihulni. Jól turi a mélyhutést is.
 
Megjegyzés:
6 rúd lesz belole. Ha valaki szereti a különlegeset,akkor meg lehet próbálni
pudingos/gyümölcsös töltelékkel is.
2 vaníliás pudingport meg kell fozni 7-8 dl tejjel, majd még forrón belekeverni 1-2 marék apróra vágott aszalt gyümölcsöt (sárgabarack, füge, datolya, szilva stb.), ezzel megkenni a beiglit.
 

[7-1]

Nori Előzmény | 2009.02.22. 16:32 - #7

Csokis-karamellás szelet  

 

Hozzávalók:

15 dkg porcukor,

  4 tojás sárgája

  1 dl kávé

  8 dkg darált dió

  1 csomag sütőpor ( 15 g)

15 dkg finomliszt

  1 púpos evőkanál kakaópor ( Holland)

 

  4 tojás felvert habja ( 1 csipet sót teszek bele, amikor felverem!)

 

A hozzávalókból miután jól kikevertem előmelegített sütőben 200 fokon 30 X 22 cm-es,  sütőpapírral kibélelt tepsiben piskótát sütök 15 perc alatt.

 

Krém:

    3 evőkanál étkezési keményítőpor

    1 evőkanál kakaópor

   10 dkg étcsokoládé

    5 dl tejszín

    1 doboz "Markomilk"  cukrozott sűrített tej  ( 397 g/doboz )

    fél vanília aroma ( vagy 1 csomag vaníliás cukor)

    5 dkg vaj

   

Elkészítése:

A piskótalapról leveszem a sütőpapírt, kicsit hagyom kihűlni, és visszahelyezem a tepsibe.

Elkészítem közben a krémet:

 Az étkezési keményítőport, a kakaóport összekeverem csomómentesre 1 dl tejszínnel, hozzáadom a darabokra tört csokoládét.  Folyamatosan kevergetem a gáz  fölött. Beleöntöm a maradék tejszínt. Forrásig keverem, majd kislángra veszem, és kb. 5 percig kevergetve sűrűre főzöm. Közben a sűrített tej karamellizálódik. Ezután ráöntöm a tepsiben lévő piskótára.  Gyorsan kell dolgozni, mert hamar összeáll. Tetejét díszíthetjük mandulaforgáccsal. Ezután hideg helyre tesszük. Kb. 3-4 óra múlva már szeletelhető.


Forrás:


Dorina Előzmény | 2008.12.09. 18:29 - #6

Stahl Judit: Gyors muffinok karácsonyra is!
Almás-diós muffin

A muffin továbbra is az egyik legkedveltebb nyalánkság a háziasszonyok körében. Elkészítése nem igazán bonyolult, alkalomhoz igazítva remekül variálható, és a siker nem marad el.

Hozzávalók:

  • 10 dkg dió
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg barna cukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • ˝ kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom
  • 25 dkg alma
  • 1˝ dl tej
  • 10 dkg joghurt
  • 1 tojás


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a muffintepsi tizenkét horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A diót pár perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk egy nagy, száraz serpenyőben. Amíg kihűl, a vajat folyósra olvasztjuk a tűzhelyen vagy a mikróban. Visszatérünk a dióhoz: a megadott cukormennyiségből egy evőkanálnyival együtt nem túl finomra megőröljük, és mindegy, hogy ehhez melyik cukorfélét választjuk.

2.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal és a megőrölt dióval, majd hozzáreszeljük a citrom héját. Az almát megreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán – nyugodtan lehet héjastul –, és a reszeléket meghintjük kevés friss citromlével, hogy ne színeződjön el. Most jönnek a „nedves” hozzávalók: a tejet, a joghurtot, a maradék kétféle cukrot, a tojást és az olvasztott, langyos vajat kézi habverővel összekeverjük egy mérőkancsóban.

3. Összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzáöntjük a „nedves” hozzávalókat, és fakanállal néhány mozdulattal összedolgozzuk őket. Következik a reszelt alma, annak is jár egy-két keverés.

4. A tésztát arányosan szétkanalazzuk a tepsiben, és a muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.

Tizenkét muffin lesz belőle.


Tundi Előzmény | 2008.12.03. 21:38 - #5

Biztos finom. 


Nori Előzmény | 2008.12.02. 11:41 - #4

A képek lemaradtak.  


Nori Előzmény | 2008.12.02. 11:39 - #3

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:
15 dkg Rama sütőmargarin
15 dkg cukor
5 tojás
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
20 dkg szárított gyümölcs /lehet bármilyen - minél több fajta, annál jobb/
1 citrom reszelt héja
5-5 dkg apróra vágott dió, mogyoró vagy mandula
5 dkg darabolt étcsokoládé
2 evőkanál rum vagy rumaroma

Elkészítés:

1. A szárított gyümölcsöket vágjuk apró darabokra. Keverjük össze a mazsolával, a dióval, és locsoljuk meg a rummal. Tegyük félre állni.

2. A margarint keverjük habosra a cukorral és az 5 egész tojással.

3. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a lereszelt citromhéjjal majd adjuk a vajas masszához. Jó alaposan keverjük össze.

4. A szárított gyümölcsökre szórjunk 2 evőkanál lisztet, és jól forgassuk bele, hogy a gyümölcsök ne süllyedjenek majd le a tészta aljára.

5. Fakanállal keverjük bele a gyümölcsöket a tésztába

6. Nagyon alaposan kivajazott és liszttel kiszórt, hosszúkás sütőformába öntsük bele a tésztát, és előmelegített sütőben /kb. 200 fok/ süssük meg 40 perc alatt.

Még melegen borítsuk ki, majd csavarjuk konyharuhába, amíg kihűl.

Én be szoktam csokimázzal vonni, de nagyon szép, ha még forrón megszórjuk porcukorral...

Laura Előzmény | 2008.11.25. 09:11 - #2

Ez nagyon fincsi. 


Bea Előzmény | 2008.11.24. 17:03 - #1

Beigli 
Hozzávalók:
 
Tészta:
 
1,5 dl tejföl,
 
20 g éleszto,
 
1 tojás
 
50 dkg liszt
 
25 dkg vaj vagy sütőmargarin
 
porcukor, csipet só

Elkészítése: A tejfölt langyosra melegítjük,
beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztot. 50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat/margarint, megszórjuk a tetejét 5 dkg porcukorral, 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztos tejfölt
és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belole, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hutoszekrénybe rakjuk.
 
Diótöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
1 vaníliarúd kikapart belseje,
30 dkg porcukor 3/4 dl tejjel elkeverve,
40 dkg darált dió
A cukros tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tuzrol lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra hutjük.
 
Máktöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
20 dkg porcukor 1 dl vízben felforralva,
20 dkg darált mák
A cukros vizet felforraljuk, majd a tuzrol lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát,
1 citrom reszelt héját és levét, langyosra hutjük.
 
Gesztenyetöltelék:
50 dkg gesztenyemassza,
rum/rumaroma,
kevés vaníliás cukor,
Mindezt kikeverjük (lehet beletenni mazsolát, reszelt citrom/narancshéjat, narancsaromát)
 
Túrótöltelék:
50 dkg túró,
ízlés szerint cukor/méz/édesítoszer,
vaníliás cukor,
reszelt citrom- és narancshéj,
mazsola,
1 tojás és 1 tojás sárgája,
Mindezeket összekeverjük /ha nagyon híg, akkor egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt)
 
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követoen lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével,
elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütopapírral bélelt sütolapra
tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 5 cipóval is. Megkenjük a tetejüket
tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük
tojásfehérjével, és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát surun megszúrkáljuk, hogy ne repedjen szét.
Elomelegített sütoben sütjük kb 40 percet. Az elso 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. Tepsiben hagyjuk kihulni. Jól turi a mélyhutést is.
 
Megjegyzés:
6 rúd lesz belole. Ha valaki szereti a különlegeset,akkor meg lehet próbálni
pudingos/gyümölcsös töltelékkel is.
2 vaníliás pudingport meg kell fozni 7-8 dl tejjel, majd még forrón belekeverni 1-2 marék apróra vágott aszalt gyümölcsöt (sárgabarack, füge, datolya, szilva stb.), ezzel megkenni a beiglit.
 

[7-1]

 
Menü
 
Linkek
 
Üzenő és információs fal
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 world map hits counter

 

Információk az oldalról:

Az oldal 2007. 12. 12. én indult

Regisztrált felhasználók 65

Az oldal tulajdonosa: Sárkány Nóra

Email címem:: sarkanynora@gmail.com

 

 

 
Leveleim
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Íratkozz fel
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros